På Örebro universitet pågår just nu ett stort forskningsprojekt som ska leda till ökad trygghet och bättre hälsa. Nyckeln är artificiell intelligens och sensorer i hemmet.
På Örebro universitet pågår just nu ett stort forskningsprojekt som ska leda till ökad trygghet och bättre hälsa. Nyckeln är artificiell intelligens och sensorer i hemmet.
Vi sätter vår blodtrycksnivå tidigt i livet. Salt är en viktig faktor. Barn bör därför absolut inte ha högt saltintag.
Ett nytt läkemedel som stimulerar läkning av kroniska sår. Detta kan snart bli verklighet när nu det Umeåbaserade företaget Omnio ingått ett licens- och samarbetsavtal med det kanadensiska läkemedelsbolaget ProMetic Life Sciences Inc. Det är ett forsknings- och utvecklingsavtal som även ger finansiering för att genomföra kliniska prövningar. Målet är att företagen tillsammans skall utveckla plasminogen till ett biologiskt läkemedel mot kroniska sår.
Med runt 150 miljoner kronor i årliga forsknings- och utvecklingsanslag är AFA Försäkring en av Sveriges största finansiärer av forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa.
Kraftfulla superdatorer revolutionerar fler och fler forskningsområden. Genom datadriven forskning, också kallad e-vetenskap, kan forskarna nu ge svar på frågor som tidigare varit omöjliga att besvara. e-vetenskap skapar just nu ett fascinerande skifte inom forskningen. Med hjälp av modern informationsteknik och databaserad forskning skapas nya metoder för att angripa stora och komplexa problem som tidigare […]
Behovet av modellering, simulering och optimering är stort inom industrin. Fraunhofer-Chalmers Research Center (FCC) i Göteborg har utifrån matematiska metoder utvecklat unika beräkningsmetoder och simuleringsmjukvaror för att hjälpa industrin till snabbare utvecklingsarbete och effektivare produktion.
Svenska forskare gör stor nytta för svensk industri i strävan att minska ledtider, sänka kostnader och åstadkomma högre kvalitet i produktionen. Mjukvara för variationssimulering och toleransanalys ut- vecklad vid Wingquist-laboratoriet vid Chalmers i Göteborg används i hela det svenska fordonsklustret och flygindustrin, men också av bilindustrin internationellt.
Vid Centrum för klinisk forskning i Västerås bedrivs patientnära forskning som gör verklig skillnad för vården. Genom att utnyttja den kliniskt verksamma kompetensen sparar forskningen både resurser och hjälper patienter.
Ny teknik från Högskolan i Halmstad har ambitionen att revolutionera industrin och skapa ett paradigmskifte när det gäller ytbehandling. Det finns alla chanser att i framtiden ta hem produktion från Asien, hävdar professor Lars Bååth.
Det svenska näringslivet behöver få upp ögonen för svensk utveckling av transistorer. KTHs nanoforskning i Kista erbjuder lösningar till en radikal minskning av världens elenergiförbrukning och verksamheten erbjuder stöd för startupföretag. Industrin i Sverige tycks allt mindre fokusera på hårdvara och mer på system, tjänster och media. Nanoelektroniken är trots allt den fundamentala plattformen som […]