Så ska Västernorrland bli ett startup-mecka

Varje halvår pitchar alla Åkroken Business incubators inskrivna bolag för ett beslutsråd om fortsatt process i deras program. I juni vann Sanna Grannas, Runa of Sweden, priset för bästa pitch.

En unik regional kraftansamling ska göra Västernorrland till en av Sveriges hetaste startup-miljöer.

I över 10 år har affärscoacherna på Åkroken Business Incubator i Sundsvall arbetat med att utveckla lokala tillväxtföretag till globala framgångshistorier. Och framgångarna har varit många.

– I våras tog sig Calejo, ett bolag som vi har jobbat med i ett antal år, in på NyTekniks 33-lista över Sveriges hetaste teknikbolag. Och vi har ganska många företag som gör framgångsrika resor och gör affärer på internationella marknader, berättar Christian Söderberg, affärsområdeschef på Åkroken Business Incubator.

Enligt Christian Söderberg såg man på Åkroken dock en ännu större potential att föra vidare sina lärdomar och goda exempel. Under 2014 föddes därför idén om att skapa ett större regionalt samarbete inom Västernorrlands län. Gensvaret, från både Länsstyrelsen och länets sju kommuner, lät inte vänta på sig.

– Under 2015 har vi bedrivit en förberedande verksamhet med alla länets sju kommuner. Och med start i januari drar vi igång den här verksamheten fullt ut i en projektsatsning tillsammans med Länsstyrelsen, kommunerna, Tillväxtverket, Landstinget och ett par andra aktörer. Nu är syftet och målet att bygga upp en stark gemensam regional inkubatorverksamhet och göra det här till en av de hetaste startup-miljöerna i Sverige, berättar Christian Söderberg.

Läs mer om hur Åkroken gör globala företag av smarta idéer.

Många idéer att utveckla

Arbetet har än så länge handlat mest om att hitta de personer som har idéer för potentiella tillväxtföretag. Man har bland annat anordnat öppna affärsutvecklingsprogram och idétävlingen jagharenide.nu, som samlade in över 190 idéer från de sju kommunerna. Till våren räknar man med att ha 12 affärscoacher på plats ute i kommunerna, för att hjälpa regionens entreprenörer att utveckla sina idéer.

Vis av sin erfarenhet vet Christian Söderberg också att det finns otroligt många idéer i regionen som bara väntar på rätt stöd. Något som även kommunerna och länsstyrelsen velat utnyttja. Länstyrelsen har därför beslutat att gå in med nio miljoner kronor i satsningen under det första året och kommunerna satsar tillsammans tre miljoner.

– Åkrokens regionala inkubator är ett viktigt steg för att skapa en av Sveriges starkaste innovativa miljöer. Med satsningen skapas förutsättningar för länet att ta nästa steg mot målen i vår regionala utvecklingsstrategi. Det är därför naturligt för Länsstyrelsen att finansiera Åkrokens fortsatta utveckling, säger Magnus Karlsson på Länsstyrelsen.

På plats även i Stockholm

Att vara på plats lokalt i kommunerna tror Christian Söderberg är extremt viktig för att kunna utveckla företagen. Men satsningen begränsar sig samtidigt inte bara till Västernorrland. Som en del av satsningen kommer Åkroken också att etablera ett kontor på Ekerö utanför Stockholm.

Kontoret på Ekerö är ett resultat av Åkrokens samarbete med entreprenören Olle Nordberg, bördig från Sundsvall. Enligt Christian Söderberg innebär närvaron i Stockholmsregionen flera fördelar. Dels hjälper det företagen från Västernorrland att ta sig ut på en större marknad, samtidigt som det lockar startups från andra delar av landet till Västernorrland.

– De absolut största skogsindustriern är etablerade här så jobbar man med bioförnyelse eller clean-tech kring skogsråvara så är det här den naturliga platsen att vara på, säger Christian Söderberg.

Presenteras av:
 

Åkroken Business Incubator är en regional företagsinkubator i Västernorrland. Här bidrar vi till näringsliv och nya innovationer genom att stötta drivna entreprenörer på resan från idé till marknad.

Vi erbjuder kreativa kontorsmiljöer och en effektiv process för utveckling av människor, affärer och nya tillväxtföretag.

Läs mer här! 

Christian Söderberg, Affärsområdeschef på Åkroken Business incubator.

(Visited 156 times, 1 visits today)